Gat in de Ozon als voorbeeld

Kernvragen

Jonathan Holslag had het vorige week over drie zaken die hij verwacht van een regering i.v.m. veiligheid*

  • De dreiging uitschakelen;
  • Burgers afschermen tegenover de dreiging;
  • Burgers weerbaarder maken.

Als klimaatverandering de dreiging is, dan kan je een hele boom opzetten. Wat doen onze regeringen, buiten kibbelen, concreet om klimaatopwarming tegen te gaan? Wat doen ze om overstromingen, hittegolven e.d. te vermijden door bijv. energie verbruik en methaanuitstoot te beperken? Hoe informeren ze burgers over wat ons te wachten staat en wat we kunnen doen als individu, gezin, werknemer of werkgever?

We aarzelen nog steeds

Deze week stond klimaat vaak zijdelings in het nieuws. Het valt op dat de skipistes in de Alpen beperkt zijn in omvang en dat er veel skistations gesloten zijn**. Velen maken zich zorgen of ze straks nog gaan genieten van ontspannende skivakanties.

De lezers van de Standaard kiezen de “small modular reactor” als “product” van het jaar***. Ze baseren hun hoop voor klimaatvriendelijke energievoorziening op een verzameling ideeën waarachter meerdere vormen over kernenergie zitten. Vormen waarvan het nu nog niet duidelijk is wat we ervan kunnen realiseren tegen 2030 en hoe we het precies zullen inzetten.

Ondanks dat we de klimaatcrisis steeds concreter voelen vluchten we nog steeds vooruit als het over concrete oplossingen gaat.

Een voorbeeld hoe het echt kan

In “Laat” op VRT één werd op 10 januari op het einde nog eens terug gekeken naar het “Gat in de Ozon”****. Dit is een concreet voorbeeld van hoe de wereld massaal gemobiliseerd werd om een concrete ernstige dreiging af te wenden, nl. groot gevaar op huidkanker door UV licht van de zon dat doorheen een verdunde ozon laag in de atmosfeer dringt. Dat oplossen kon omdat de politiek de wetenschap volgde en wél de drie aspecten aanpakte die Jonathan Holslag formuleerde. De acties droegen tegelijk ook bij aan klimaatbeheersing door de temperatuurstijging met 0,5°C te beperken.

Voor een beter inzicht hoe dat allemaal in zijn werk ging verwijs ik naar vier blogs elders op deze website.

Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe publicaties?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig de inzichten van Lucrates