Wereldmilieudag – Deel 1

5 juni 2024

Dit jaar stond Wereld Milieu Dag op 5 juni in de schaduw van de viering van 80 jaar D-day op 6 juni en de verkiezingen voor Vlaanderen, België en Europa op 9 juni. Het motto van de dag dit jaar was “Ons land. Onze toekomst”. Tot 40 procent van het land op aarde is aangetast door droogte. Dat vormt een directe bedreiging voor de helft van de wereldbevolking. Het aantal droogteperiodes en hun duur is sinds 2000 met 29 % toegenomen. Als er niet snel actie wordt ondernomen kan in 2050 meer dan driekwart van de wereldbevolking door droogte worden getroffen terwijl de rest natte voeten krijgt.

Guterres’ speech

VN secretaris-generaal Antonio Guterres sprak zijn grote bezorgdheid over de klimmaatverandering uit vanuit de iconische Family Hall of Ocean Life in het American Museum of Natural History in New York1.

Herinnert u zich het verhaal van de dinosauriërs die vernietigd werden door een meteoor? Wij zijn nu de meteoor, tegelijk het gevaar en de oplossing.

Zoals vaak in zijn klimaatspeeches schuwt hij de grote woorden niet. De klimaatovereenkomst van Parijs uit 2015 blijft cruciaal om de globale opwarming te beperken tot 1,5°C in vergelijking met de pre-industriële periode van 1850 – 1900 blijft cruciaal en de controle over de verwarming te behouden. Tussen nu en 2030 zullen we deze grens zeker overschrijden. Dat mag, als het maar tijdelijk is.

We kunnen geen toekomst accepteren waarin de rijken worden beschermd in bubbels met airconditioning terwijl de rest van de mensheid wordt geteisterd door dodelijk weer in onleefbare landen.

Guterres ziet vier actiedomeinen om de temperatuur onder controle te houden

  • Emissie verminderen, vooral in de G20-landen die 80% van alle broeikasgassen uitstoten;
  • Mensen en natuur beschermen tegen klimaatextremen. Vooral ontwikkelingslanden zijn kwetsbaar. Maar daar is heel veel geld voor nodig;
  • Klimaatfinanciering stimuleren zodat de financiële systemen de transitie ondersteunen;
  • De handel in fossiele brandstoffen aan banden leggen. Daarmee moet worden ingegaan tegen de leveranciers die met veel greenwashing misinformatie verspreiden i.p.v. hun forse geldstromen in te zetten voor de transitie.

De Godfathers van de klimaatchaos – de conglomeraten van fossiele brandstoffen – strijken recordwinsten op en smullen van biljoenen aan door de belastingbetaler gefinancierde subsidies, […]

Ik roep deze bedrijven op om te stoppen met hun rol als medeplichtigen aan de vernietiging van de aarde. Stop vanaf vandaag met het aannemen van nieuwe klanten voor fossiele brandstoffen en maak plannen om je bestaande klanten te laten vallen.

Tot slot roept hij de voorvechters van klimaatmatregelen op om politici verder te zetten en om echt tot actie over te gaan.

Nu is het moment aangebroken om te mobiliseren, om te handelen. Het moment van de waarheid.

1 UN News special coverage: Guterres issues hard-hitting call for climate action | UN News – De speech zit tussen minuut 12 en 38 van deze opname, is de referentie voor citaten

Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe publicaties?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig de inzichten van Lucrates