Morele Ambitie

Stop met het verspillen van je talent, maak werk van je idealen

Rutger Bregman (1988) is historicus. Hij brak internationaal door met zijn bestseller “Gratis geld voor iedereen” en schreef ook “De meeste mensen deugen” dat wereldwijd in 46 talen is verschenen. Hij maakte in januari 2019 op het WEF in Davos indruk door daar voor belastingen te pleiten.

De Correspondent

Kort

Niets is zo erg als na een leven van hard en ambitieus werken en de sociale ladder op te klimmen inzien dat die ladder tegen de verkeerde muur stond. In dit boek daagt Rutger Bregman je uit om in de 80.000 uur, 10.000 werkdagen of 2.000 weken van je carrière voor ambitieuze en moreel hoogstaande projecten te werken. Doorheen heel veel voorbeelden geeft hij aan dat dit bloed, zweet en tranen gaat kosten.

Ambitie

Als je afstudeert in om het even welk niveau en om in het even welke richting sta je voor de keuze

  • Ga je, zoals de meesten, ambitieus werken in klassieke domeinen van je vakgebied;
  • Ga je er de kantjes af rijden, gemakkelijk geld verdienen en leven naar je inkomen;
  • Betreed je de niet platgetreden paden en ga je voor de mensheid hét verschil maken in één of ander deelgebied?

Trouwens: deze beslissing kan je ook later, na jaren van ervaring in je vakgebied, opnieuw maken. Dat veronderstelt dan wel dat je je bevrijdt uit een “gouden kooi”.

De keuze maken om ambitieus te werken aan een project dat er echt toe doet kan het gevolg zijn van een gedegen analyse van veel mogelijkheden die zich aandienen, van een simpele emotionele trigger in je kennissenkring, een film of een documentaire, of – nog eenvoudiger – omdat je gevraagd wordt. Hoe de vonk ook overspringt, dan pas begint het echte werk.

Aanpak

Omdat een éénmansonderneming niet direct voldoende resultaten oplevert geeft de auteur adviezen

  • Zoek ijverig en systematisch naar een project dat je persoonlijk aanspreekt en pak een probleem aan dat omvangrijk, onderbelicht en oplosbaar is. Er zijn instanties die je hierbij helpen;
  • Sluit aan bij een cult groep, een “one issue” team dat werkt met de (sekte-) mentaliteit van een start up;
  • Stel concrete tussendoelen die aanspreken, sluit coalities en blijf gefocust;
  • Wat je ook onderneemt er zal steeds een stuk technologie bij te pas komen. Maar om succes te hebben zijn er ook andere rollen nodig zoals promotoren, wervers van fondsen, mensen met inzicht in recht of in financiën;
  • Succes hangt naast volhouden vooral af van hoe creatief je als team bent om kosten laag te houden en mensen in te zetten om op te schalen zodat je meer mensen bereikt.

Inspiratie

Het boek is doorspekt met allerlei ideeën waarin je je kan engageren, gaande van bestrijden van klimaatopwarming, over nieuwe methodes om ons te voeden, toekomstige pandemieën te identificeren en in de kiem te smoren, mensen te onderrichten, democratie te redden, te koken op milieuvriendelijk wijze…

Een hele resem concrete levensverhalen over ambitieuze mensen die zich inzetten voor het afschaffen van de slavernij, verbergen van Joden tijdens WOII, uitroeien van malaria, bestrijden van dierenleed in fokkerijen, enz. illustreren de moeilijke en vaak hortende manier waarop die teams hun doelstellingen realiseren.

Actie 

Uiteraard eindigt het boek met de verwijzing naar The School for Moral Ambition (moreleambitie.nl). Met dit initiatief zet Rutger Bregman een beweging op gang om mensen die zich aangesproken voelen door dit boek concreet te begeleiden.  

“te helpen om een ander pad te verkennen, eentje waarin jouw carrière en de kostbare tijd die je erin stopt ten goede komt aan een veel betere wereld.”

Bedenkingen

Slaat dit boek aan bij de doelgroep? Dit zijn jonge mensen die uitgedaagd worden om onconventioneel te kiezen voor een project dat de mensheid echt iets bijbrengt en er voor te gaan met de ambitie van een ondernemer. Raakt het die individuele lezer?

Het boek las mij daarvoor iets te vlot. Het is glad en op sommige plaatsen belerend en arrogant geschreven. De voorbeelden zijn gepolijst om het beeld dat Rutger Bergman wilt ophangen te illustreren maar ze laten veel weg van hun complexere context. Ik vraag mij af of het boek zijn doel niet voorbijschiet.

Als het je aanspreekt, kijk dan zeker even op de cool opgezette website van de “morele ambitie” beweging.

Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe publicaties?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig de inzichten van Lucrates