Een hete zomer – deel 3

Officieel de heetste zomer ooit

Het zal voor niemand nog een verrassing zijn: dit was officieel de heetste zomer ooit, wereldwijd. Aan de warmste juni maand ooit werd een warme augustus toegevoegd, samen goed voor met voorsprong de warmste juni, juli en augustus periode ooit (16,77°C) . Het vorige record dateert uit 2019 (16,48°C)1

Overzicht dagelijkse temperatuur van zeewater tussen 60°zuider- en noorderbreedte
Bron: Copernicus

Overzicht van de warmste zomers (juni – augustus) op basis van luchttemperatuur
Bron: Copernicus

Ons land bleef in juli en augustus van de ergste warmte gespaard, maar begin september werd dat ruimschoots goedgemaakt met een eerst hittegolf ooit in die maand. De oorzaak was de dagenlang blokkade van een hogedruk gebeid boven onze streken door een stilgevallen straalstroom. Dat fenomeen deed zich al meerdere keren voor maar de temperaturen van de lucht waren nu wel extreem.

Mika Rantanen op X, 4 september 2023

De klimaatbeelden van juli en augustus waren deels complementair aan elkaar. Streken die in juli kreunden onder de hitte en bosbranden werden in augustus door overvloedige regens weggeveegd (Griekenland, Spanje). Andere kregen een tweede of derde hittegolf te verwerken (Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Polen, Kroatië, Italië, Griekenland, Hongarije, Oostenrijk, Litouwen). Als er één ding uit de voorspellingen over klimaatverandering in onze streken geïllustreerd werd in de zomer van 2023 is het wel dat alles veel extremer en grilliger wordt.
Dit [extremer en grilliger weer] is het nieuwe normaal en komt niet als een verrassing, […] De frequentie en intensiteit van veel extremen, zoals hittegolven en zware neerslag, zijn de afgelopen decennia toegenomen – Alvaro Silva, een klimaatexpert bij de WMO2.

Dat alles zegt niets over volgende zomer! Volgende zomer “staat het bord weer op zero” en die verloopt anders. Ander weer, andere momenten en andere plaatsen. Dat zegt de wetenschap die steeds op zoek is naar betere inzichten over hoe op aarde oceanen en rivieren, atmosfeer en biosfeer op elkaar inspelen. Verschijnselen als El Niño zijn bekend maar hun effect op weer en klimaat en klimaat zijn nog vrij onbekend en waarschijnlijk onderschat.

Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe publicaties?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig de inzichten van Lucrates